Notariële akte laten opstellen voor uw vereniging of stichting

De oprichting van verenigingen en stichtingen gebeurt vrijwel dagelijks. Denk aan sportclubs, goede doelen en culturele instellingen. De wet heeft vele regels, verplichtingen en verboden opgesteld voor verenigingen en stichtingen. Waar moet u beginnen voordat u tot oprichting overgaat? Notaris Wessel in regio Groningen helpt u graag op weg.

Vereniging oprichten

Wilt u een vereniging oprichten, dan kunt u kiezen voor een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid of met beperkte rechtsbevoegdheid. Voor de eerste is een notariële akte nodig, met daarin de statuten van de vereniging. Voor de vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid is geen notariële akte nodig. U kunt dan ook kiezen voor een onderhandse akte of een mondelinge afspraak. Bedenk wel dat u zonder notariële akte minder mag en u als bestuurder volledig aansprakelijk bent voor de schulden van de vereniging.


De regels van de vereniging staan in de statuten. Dit is het belangrijkste document van elke vereniging. Wilt u de vereniging bij notariële akte oprichten, dan zijn er een aantal verplichte onderdelen die u in de statuten moet opnemen. Wij weten precies waaraan de statuten van een vereniging moet voldoen. Maak een afspraak bij ons notariskantoor in Eelde- Paterswolde, dan helpen we u hier graag bij.

Stichting oprichten

Wanneer u met behulp van financiële middelen een bepaald doel wilt realiseren, dan is de stichting de meest geschikte rechtspersoon. U kunt een stichting alleen bij notariële akte oprichten. De stichting wordt vertegenwoordigd door aangewezen bestuurders, die zijn ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel.


In de oprichtingsakte van een stichting dienen statuten te zijn vastgelegd. Het is verplicht om een aantal punten hierin op te nemen. Wij kunnen kan u hierbij helpen. Wilt u bestaande statuten wijzigen, dan is daar ook een notariële akte voor nodig.