Samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden opstellen

U besluit een volgende stap te zetten in uw relatie. Of dit nu samenwonen is of u gaat trouwen, in beide gevallen is het verstandig om over bepaalde zaken na te denken en op papier te zetten. Dit geeft duidelijkheid en zekerheid voor u en uw partner. Voor nu en in de toekomst. Notaris Wessel adviseert en helpt u bij het opstellen van een samenlevingsovereenkomst of huwelijkse voorwaarden

Waarom een samenlevingscontract opstellen bij de notaris?

De wet regelt veel voor mensen die zijn getrouwd of geregistreerd partners zijn. Voor samenwoners is daar geen sprake van. Om aanspraak te maken op bijvoorbeeld het partnerpensioen is een notarieel samenlevingscontract nodig. Zo'n samenlevingsovereenkomst is ook handig als u elkaar verzorgd wilt achterlaten als er onverhoopt iets met een van u gebeurt. Als u niets regelt en uw partner van wie het huis is overlijdt, staat u met lege handen. Volgens de wet bent u namelijk geen familie. Loop dus geen risico en zorg voor een samenlevingscontract en testament. Het is een kleine investering die zich in rust en geld (ook fiscaal voordeel) uitbetaalt.

Aantal voordelen van een samenlevingsovereenkomst op een rij:

 • U betaalt minder belasting.

 • U krijgt recht op grotere belastingvrijstellingen, bijvoorbeeld bij overlijden.

 • U krijgt recht op nabestaandenpensioen (partnerpensioen).

 • U verkleint de kans op onenigheid met wederzijdse familieleden als u uit elkaar zou gaan of een van u overlijdt.

Afspraak maken of offerte opvragen

Notaris Wessel helpt samenwoners bij het opstellen van afspraken

U legt in een samenlevingscontract een aantal afspraken schriftelijk vast. Over uw eigen juridische positie, die van uw partner en die van u gezamenlijk. Afspraken maakt u bijvoorbeeld ook over elkaars bijdrage in de gezamenlijke kosten van levensonderhoud, de huur of de hypotheek. Over het gebruik van bankrekeningen, maar ook over het huis waarin u samenwoont. En u regelt ook gelijk de vervelende zaken zoals eventuele alimentatieplicht en wat er gebeurt als een van u overlijdt.

Het klinkt allemaal heel zakelijk en dat is het misschien ook, maar het zegt niets over de liefde tussen u en uw partner. Door deze afspraken te maken, sluit u juist veel mogelijke conflicten uit. Dat is veel waard. Notaris Wessel in Eelde-Paterswolde helpt u bij het sluiten van een samenlevingscontract.

Offerte aanvragen?

Waarom huwelijkse voorwaarden opstellen bij Notaris Wessel

Als u geen huwelijkse voorwaarden opstelt, trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat het eigen vermogen dat u voor de trouwdatum heeft opgebouwd en erfenissen en schenkingen uw eigendom zijn en blijven. Om aan te tonen, bijvoorbeeld bij een echtscheiding of overlijden, dat bepaalde bezittingen uw persoonlijk eigendom zijn, is een goede administratie belangrijk. Zonder bewijs van eigendom worden persoonlijke spullen toch tot het gemeenschappelijk vermogen gerekend. 


Voor schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, zijn volgens de nieuwe wet beide partners aansprakelijk. Wilt u dat niet, dan hebt u huwelijkse voorwaarden nodig waarin u vastlegt wie voor wat aansprakelijk is. Ook wanneer u al getrouwd bent, is het mogelijk om bij de notaris huwelijkse voorwaarden op te maken of te wijzigen.

Afspraak maken of offerte opvragen

In de huwelijkse voorwaarden kunt u onder meer de volgende zaken vastleggen:

 • de verdeling van inkomen en vermogen aan het begin van het huwelijk.

 • afspraken over compensatie van inkomen indien een van u beiden stopt met werken of minder gaat werken als er kinderen worden geboren.

 • de bescherming van een eventuele onderneming tegen de gevolgen van echtscheiding of schulden van de andere partner.

 • de bescherming van het vermogen van de ene partner tegen schulden van de onderneming van de andere partner.

 • de verdeling van ouderdoms- en nabestaandenpensioen bij echtscheiding.

 • de verzorging van de overblijvende partner in geval van overlijden.

 • bescherming van uw vermogen (of voor u belangrijke spullen) tegen aanspraken van uw partner bij eventuele echtscheiding.

Schep duidelijkheid voor u en uw partner en maak een afspraak bij Notaris Wessel. U verbetert zo voor beiden uw rechtspositie in plaats van getrouwd zijn in beperkte gemeenschap van goederen.

Notaris Wessel adviseert bij het opmaken van de huwelijkse voorwaarden

Als u huwelijkse voorwaarden wilt opmaken, begrijpen we dat u veel vragen heeft. Wat moet u wel en niet regelen? Heeft u alle belangrijke zaken voor uw situatie vastgelegd? Wij zorgen ervoor dat u niets over het hoofd ziet. Neem contact op om een afspraak met de notaris in te plannen en uw huwelijkse voorwaarden te bespreken. Liever direct een offerte aanvragen? Ook dat is mogelijk