Informatie van de notaris over gezag en voogdijregeling

U wilt er natuurlijk liever niet aan denken, maar wat gebeurt er met de kind(eren) als u en uw partner niet meer de zorg kunnen dragen? Of u beiden komt te overlijden? Het is belangrijk om hier goed over na te denken en dit vast te leggen in een testament. Zo heeft u maximale invloed op de beslissing wat er dan eventueel met uw minderjarige kind(eren) gebeurt. Bij Notaris Wessel helpen we u bij het opstellen van uw testament en geven we advies over alle belangrijke zaken die hierbij komen kijken.

Voogdij regelen in uw testament

U kunt in uw testament 1 of 2 mensen aanwijzen die voogd over uw minderjarige kinderen zouden zijn wanneer u beiden bent overleden. Helemaal zeker dat het ook zo wordt uitgevoerd, bent u nooit. De door u aangewezen voogden zijn uiteindelijk niet verplicht om de voogdij te aanvaarden. Ga daarom van tijd tot tijd na of de door u beoogde voogd nog steeds bereid is die taak op zich te nemen. Als een beoogde voogd van de taak afziet, zoekt de rechter iemand anders die daarvoor geschikt is.

Voordelen van een voogdijregeling

Is een voogdijregeling dan echt zo nodig? Ja, want als u helemaal niets regelt, loopt u groot risico dat uiteindelijk toch iets anders met uw kinderen gebeurt dan u zou willen.

De voordelen van een voogdijregeling:

  • u voorkomt dat de rechter een beslissing neemt over wie uw kinderen verder opvoedt en verzorgt.

  • u voorkomt getouwtrek over uw kinderen tussen families, Kinderbescherming en rechter.

  • u zorgt voor een veilige en vertrouwde situatie voor uw kinderen, mochten ze in een dergelijke verdrietige situatie terechtkomen.

  • u stelt het vermogen van uw kinderen veilig.

Maak een afspraak bij Notaris Wessel om uw testament op te stellen en de voogdijregeling voor uw minderjarige kind(eren) vast te leggen.

Neem direct contact op

Gezag en juridisch ouderschap

Getrouwde ouders en ouders die geregistreerde partners zijn, hebben automatisch het gezag over hun kinderen. Bij samenwoners van verschillend geslacht moet de mannelijke partner het kind erkennen, wil hij gezagsrechten krijgen. 


Duomoeder en duovader
Vrouwen die met elkaar getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, krijgen ook automatisch samen het gezag over hun kinderen. Dit geldt niet voor ouderschap van 2 mannen, omdat een kind niet geboren kan worden in een relatie van 2 mannen. Mannen moeten voor het gezag over hun kind extra stappen ondernemen. Wij vertellen u hier meer over.

Neem contact op voor extra informatie