Notariële begeleiding en advies voor ondernemers en bedrijven 

Bij de oprichting van een eenmanszaak zijn weinig formaliteiten aan verbonden. Een oprichtingsakte, het opstellen van statuten en een startkapitaal zijn niet nodig. Wat wel verplicht is, is een inschrijving in het Handelsregister bij de KVK. De tussenkomst van een notaris is bij het oprichten van uw eenmanszaak dus niet nodig. Waar we u wel bij kunnen helpen is het inperken van de risico’s van uw onderneming op uw privésituatie. Denk aan goede huwelijkse voorwaarden, zodat die risico’s nooit van invloed zijn op uw privévermogen of omgekeerd. Ook bij een eventuele overdracht van uw bedrijf helpen we u met de formele afhandeling.

Het kan ook interessant zijn om uw eenmanszaak over te zetten naar een bv. De voordelen en risico’s hiervan lichten we u graag toe in een persoonlijk gesprek.

Met de notaris een soepele bedrijfsoverdracht voorbereiden

Wilt u uw bedrijf overdragen, dan is het verstandig om een aantal jaren van tevoren juridische regelingen treffen. Dit voorkomt veel onduidelijkheid in het proces en u kunt besparen op inkomsten- en schenkbelasting. Notaris Wessel weet precies welke stappen ondernomen moeten worden voor een zo soepel mogelijke bedrijfsoverdracht. 


Wilt u dat uw bedrijf blijft bestaan na uw overlijden, dan moet u dat afzonderlijk regelen. Doet u dit niet dan kunnen uw erfgenamen hun deel in het ondernemingsvermogen opeisen. Het voortbestaan van uw bedrijf komt daarmee in gevaar.

Gevolgen voor uw privésituatie
De koop of verkoop van een bedrijf heeft ook gevolgen voor uw privésituatie. Notaris Wessel houdt in het voorbereidingstraject rekening met zaken als huwelijkse voorwaarden, de voortzetting van uw bedrijf in onverwachte situaties en het risico van overlijden voor uw pensioendatum.

Wij adviseren u ook over een goed evenwicht tussen uw oudedagsvoorziening en het overdragen van vermogen aan uw toekomstige erfgenamen. Bij uw overlijden is de belastingafdracht dan minder.

Laat u adviseren door de notaris

Van eenmanszaak naar bv

De besloten vennootschap is sinds 2012 voor veel ondernemers bereikbaar. Overweegt u uw eenmanszaak om te zetten naar een bv? Dit heeft veel fiscale gevolgen, ook voor uw privésituatie. Of een omzetting zinvol is, hangt onder meer af van uw winst, de risico’s die u privé wilt lopen en uw plannen met de onderneming. Bij Notaris Wessel zetten we alle mogelijkheden en risico's van een bv voor u op een rij.

Een bedrijfsfusie of splitsing

Een economische crisis, ontwikkelingen in de markt, veranderingen in uw bedrijf en privésituatie of uitbreiding van uw product- en dienstenpakket. De aanleiding om te fuseren of splitsen zijn uiteenlopend. En elke fusie of splitsing is uniek. Een goede samenwerking tussen notaris, accountant en belastingadviseur is van groot belang. Onze notarissen in regio Groningen begeleiden u tijdens deze formele procedure, zorgen dat alle nodige juridische zaken aan bod komen en stellen de notariële akte op. Uiteraard in goed overleg met u, zodat u weloverwogen keuzes maakt en de juiste vervolgstappen kunt zetten.